Muzeul Județean Argeș - moștenire culturală, istorie și continuitate

Comunicat de presă – Noaptea Muzeului Argeșean 19 mai 2018

Noaptea Muzeului Argeșean

Muzeul Judeţean Argeş îşi va deschide larg porţile, pentru cei mari şi pentru cei mici, în seara de sâmbătă, 19 mai 2018, cu prilejul Nopţii Muzeului Argeşean.

Pe lângă invitaţia de a vizita expoziţiile deschise în intervalul 18.00-24.00 (Știinţe ale Naturii, Secţia de Istorie, Cabinetul Numismatic şi Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna”), Noaptea Muzeului Argeşean propune vizitatorilor un inedit program cultural-educativ desfășurat pe scena instalata în curtea muzeului precum și manifestari artistice / militare de epocă, dedicate Centenarului Unirii iar în final, focuri de artificii și retragerea cu torțe a Detașamentului de Reconstituire Istorică.

Muzeul se va deschide în sunetele programului muzical de fanfară, intonarea imnului național, prezentarea onorului la drapel și un cuvant de deschidere adresat de Dl. Dir. al Muzeului Județean Argeș, dl. Cornel Popescu și Dl. Preș. al Consiliului Județean Argeș, dl. Constantin Dan Manu.

În paralel cu vizitarea muzeului, pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic divers, susţinut de Fanfara „Argeșul”, urmată de recitalul interpretei de origine basarabeană a Teatrului Constantin Tanase din București, Cristina Isac.
Asociaţia ”6 Dorobanţi” va amenaja un bivuac în curtea interioară a Muzeului, format din mai multe corturi, umbrar, reţele de „sârmă ghimpată”, saci cu „nisip”, gabioane, piese de armament greu, elemente de decor etc., in cadrul caruia se vor desfasura urmatoarele activitatile dedicate Centenarului Unirii:
Prezentări ale uniformelor, echipamentului şi armamentului utilizat de diferitele armate care au luptat pe Frontul Românesc (români, francezi, ruşi, germani, austro-ungari, bulgari, turci);
Centru de recrutare a volutarilor care vor să devină ostaşi. La acest stand, deservit de doi subofiţeri , doritorii (de preferinţă copii) vor fi iniţiaţi în instrucţia de front şi cu arma, după Regulamentul din 1909. Vor exista arme de recuzită şi capele pentru cei care fac instrucţie. După cca. o jum. de oră, recruţii vor fi trecuţi în revistă de un ofiţer, care îi va avansa soldaţi combatanţi şi vor primi un „livret militar” care să ateste acest fapt.

Punct de prim-ajutor şi triere a răniţilor. La acest atelier, deservit de infirmiere, vizitatorii (de preferinţă copii), vor fi pansaţi (la un deget) şi vor primi un „bilet de rănit”, aşa cum erau cele din 1916-1918.
Birou al corespondenţilor şi artiştilor de război, unde copiii vor putea desena sau doar colora desene cu tipuri de ostaşi din vremea Războiului cel Mare. În final desenele vor fi ştampilate cu parafa regimentului şi semnate de comandant spre autentificare.
Oficiu poştal de campanie, deservit de un subofiţer, unde cei interesaţi vor primi, gratuit, cărţi poştale de epocă şi timbre, pe care apoi le vor completa, cu toc şi cerneală, vor fi marcate cu ştampila „cenzurii militare” şi expediate la destinatar prin Poşta Română.
Cinematograf de campanie în aer liber, deservit de un subofiţer, unde cei interesaţi vor putea viziona mici filme ( de 5-10 min.) cu subiecte legate de Primul Război Mondial, proiectate pe un mic ecran de pânză fixat pe lateralul unui cort din bivuac. Acţiunea va începe după ce se întunecă și va fi permanentă, pe toată durata evenimentului;
Moment comemorativ şi „retragerea cu torţe” vor avea loc după lăsarea întunericului.

Spectacolul prilejuit de Noaptea Muzeului Argeșean se va încheia cu un incendiar foc de artificii, la orele 22.15.

În așteptarea vizitatorilor ce-i vor trece pragul cu prilejul Nopții Muzeului Argeșean, Muzeul Județean Argeș rămâne o instituție dinamică, ce pune în valoare colecții de interes artistic, istoric și științific. Muzeul Județean Argeș își propune să înfățișeze publicului o sinteză ilustrată a experienţei umane, a cunoaşterii, a posibilităţilor și a creaţiei oamenilor locului, o sinteză a vieţii, de la origini şi până în prezent, oferită turiștilor dornici să o cunoască.

Program Noaptea Muzeului Argeșean

18.00 – Deschidere festivitatii

18.15 – Ceremonie istorico militara, Prezentarea onorului la drapel, Intonarea imnului national

18.30 – Cuvant de deschidere; Dl. Director al MJA, Cornel Popescu

18.40 – Cuvant de deschidere; Dl. Presedinte al CJA – dl. Constantin Dan Manu

18.45. Program muzical de fanfară

19.00 – 24.00 Program de vizitare a Muzeului Județean Argeș si a și Galeriei de Artă Rudolf Schweizer Cumpăna.– intrarea liberă.

19.15 Program muzical – artistic sustinut de interpreta de origine basarabeana a teatrului Constantin Tanase, Cristina Isac

19.00 – 22.30 Manifestari istorico militare organizate de Asociatia „6 Dorobanti” din Bucuresti dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918 care cuprind:

Prezentari de uniforme, echipament si armament
„Centru de recrutare” a volunarilor care vor sa devina ostasi
Atelier pentru copii – Punct de prim ajutor si triere a ranitilor,
Birou al corespondenţilor şi artiştilor de război, Oficiu postal de campanie
Cinematograf in aer liber

 

22.15-22.20 – Foc de artificii

22.20-22.30  Moment comemorativ şi „retragerea cu torţe” a detasamentului de militari.

Invitatie Noaptea Muzeelor 2018

Comunicat presa_Noaptea Muzeului Argesean_2018

Program Noaptea Muzeului Argesean_2018

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *